vrouw

Gevoelige man, krachtige vrouw

In heel worden, man vrouw, mystiek by Marco1 Comment

 
Wat ben jij?

Ik ben allebei.
En nog veel meer.

Huh?

Je hebt zo snel een oordeel over iemand. Over wat iemand is en iemand doet. Vaak al in een ogenblik vorm je een mening over de ander. Heb je een idee over de geaardheid van hem of haar.

Maar zie je het wel goed?
Klopt je denkbeeld over de aard van de ander wel?

Geaard zijn

Geaardheid duidt op de vorm waarmee je op aarde bent.

Geïncarneerd in vlees en bloed. En omdat alles dat fysiek is een duaal karakter heeft, heb je een mannelijke of vrouwelijke uiting. Tenminste, in lichamelijke zin.

Man of vrouw.

Maar is dit dan wie jij bent?
Deze bijzondere eenzijdige vorm?

De Toegewijden

In vroegere tijden waren er de Toegewijden.

Zij die de mysteriescholen doorliepen. Het mysterie van het leven trachten te doorgronden. Door inzicht en door ervaring. Te groeien in bewustzijn.

Daar was lef voor nodig.

Deze Toegewijden gaven hun leven ervoor. Werden geïnitieerd in oude wijsheden. Sprongen in het diepe om eigen angsten te trotseren. Het brede pallet van alle emoties te doorleven.

Zij leerden over het leven en over de illusie van afgescheiden zijn. Zij ontdekten hun eigen mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Waarbij de man zich niet alleen volledig had te verenigen met al zijn mannelijke aspecten. Maar ook zijn innerlijke vrouw volledig te omarmen had. Te integreren had. Lief te hebben. En de vrouw haar mannelijke zijde.

Hoe mooi is dat.

Volledig man durven zijn.
Volledig vrouw durven zijn.

Volledig man vrouw kunnen zijn

Een samensmelting.
Van hersenhelften. Van lichaamshelften. Van energieën.

Kan je dit beeld voorstellen? In jezelf?

Zodra je het man vrouw zijn volledig kunt doorleven, geeft dat enorme vrijheid. Je hebt dan de ander namelijk niet meer nodig. Want zodra je je eigen heelheid herkent, hoeft de ander deze niet meer aan te vullen in de buitenwereld.

Dan ga je voorbij het mannelijk/vrouwelijk principe.
Voorbij de illusie van separatie.

Betekent dat dan dat je verder alleen door het leven gaat?

Nee tuurlijk niet.

Het is toch heel mooi om met anderen te zijn.
Met het andere geslacht samen te zijn. Het leven samen te beleven.

Liefde zonder voorwaarden

Je hoeft dan alleen niet meer op zoek naar iets dat je in jezelf mist. Deze vrijheid geeft je juist dat je er onvoorwaardelijk kunt zijn voor de ander. Niet meer behoeftig bent. Je liefde kunt geven zonder voorwaarden.

Als je jezelf volledig ziet, kun je de ware aard van de ander ook zien.

Volgens mij is dit een wezenlijk iets waar de Toegewijden naar zochten. Jezelf zodanig helen en heel worden, dat je er juist volledig kunt zijn voor de ander.

Hoe anders zal de wereld er uit zien als we allemaal vanuit dit beeld gaan leven?

Het woord emancipatie krijgt daarmee een geheel andere betekenis. Gelijke positie en rechten voor vrouwen betekent dan het volledig gelijkstellen van het vrouwelijke aan het mannelijke. Niet of of, maar en en.

Bewegen naar verbinding

Voor lange tijd heeft de man in de Westerse samenleving een dominante positie ingenomen. Het intellect heerst. Het patriarchale. De linker hersenhelft. De logica. De controle. Hij als overheerser. Hij als machthebber. Hij als god.

De vrouw kreeg daarmee een onderdanige rol. Zij kreeg een sluier toegediend. Werd verketterd. Met het geloofsovertuigende boek in de hand. Het vrouwelijke raakte op de achtergrond. De wereld van gevoel. Van creatie. Intuïtie. De rechter hersenhelft.

De dynamiek in de wereld om ons heen weerspiegelt onze zoektocht van binnen.

In de tijdgeest van nu zie je een voorzichtige kanteling. De vrouwelijke energie die lange tijd in de verdrukking heeft gezeten, stroomt weer. Oud verdriet mag oplossen.

Er is een beweging naar verbinding.

Verbinding met de natuur. Met gezonde voeding. Gevoelens. Passie. De wereld voorbij het denken en het intellect. De wereld waarin woorden als samenleven in harmonie en spirituele groei betekenisvol zijn.

Maar zoals elke verandering gaat ook dit niet zonder slag en stoot.

Loslaten van de houvast

Want veranderen betekent loslaten. Loslaten waar je lange tijd houvast aan hebt gehad. Je overtuigingen. Je denkbeelden. Je houvast aan de logica. Da’s natuurlijk best eng. Want wat krijg je er voor terug?

Net als de Toegewijden van destijds is dit de uitdaging voor ons allen. In deze tijd. Ieder met zijn/haar eigen toegewijde rol in het leven.

Heb jij het lef om de strijdbijl te begraven?
Te gaan zien dat het grote levensspel een illusie van separatie is.

Dat je niet alles weet. Niet alles hoeft te verklaren. Dat er veel meer mag zijn dan je kunt bedenken. Dat er een wereld te winnen is als je stopt naar de ander te wijzen. Te oordelen. Te overheersen. Iets van de ander te willen.

Dat je met een glimlach op je gezicht jezelf bewust bent.

Dat het geen gevecht is dat geleverd moet worden, maar dat ZE gepassioneerd met elkaar mogen dansen. Hand in hand. Dicht bij elkaar. De dans van het leven.

Ritmisch.
Symbiotisch.

Van binnen.
Jouw eigen man en vrouw.

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang altijd als eerste mijn laatste artikelen:

Comments

  1. Corrie.

    Wat helder geschreven en een mooie uitdaging voor ons allemaal! Thanks, Corrie

Leave a Comment